08 April, 2019

Ode aan mijn Ostejopaat ...

Osteopathie... ik had zo mijn twijfels. Mijn ma is er reeds lang mee vertrouwd, en hij helpt haar…Maar wat doet een dokter/kinesist/kraker die geen dokter noch kinesist noch 'gewoon een kraker' is. Iemand die de wetenschap en het menselijk lichaam op een andere manier bekijkt? Ik snapte het niet. Ik snap het nog altijd niet. Maar ik geloof het nu wel.

Mijn jongste zoontje (2,5 jaar) was zo'n typisch zorgenkindje. Koemelkeiwitallergie, heupdysplasie (lichte vorm, wel genoeg voor het gekende harnasje), reflux, oorontstekingen,... We gingen van de ene arts naar de andere. Homeopaat, kinderarts, NKO arts,... Maar we geraakten nergens.

En toen gingen we naar “de Ostejopaat”…

Tot wij naar “De Ostejopaat” gingen. Met een klein hartje, vol twijfels en vraagtekens. Eerst was Simon aan de beurt. Beetje voelen, draaien, duwen, nog wat voelen, nog wat duwen. En dan volgde het kinesiologische ( test)onderzoek. Omdat Simon nog te klein is werd dit via de mama ( ik dus) uitgevoerd.

Ik moest gaan liggen: "Geef eens kracht met je been". De ene keer lukte dat, de andere keer had ik geen controle over mijn been.

En hij testte. Op van alles. Zijn melk, zijn koekjes, zijn fruit, zijn darmbacteriën, alles waar ik nog nooit van gehoord had.

De dokter die geen dokter is, genas Simon

En hij kwam met oplossingen. Hij legde mij uit wat metalen deden met het lichaam van een kind. Dat Simon zink tekort had (dit werd later bevestigd in bloedresultaten, 'mijn mond viel open'). Dat de darmen van Simon de koemelk van in het begin slecht opnamen. Dat hij daardoor zo fragiel is in de luchtwegen en oren. En beetje bij beetje, testje na testje, kwam alles uit. De puzzelstukjes vielen in elkaar. De dokter die geen dokter is, genas mijn zoon. Door simpele aanpassingen, door eenmalige kuren, door 1 supplement en een week later nog 1. Door elke dag een paar druppeltjes voor enkele weken...

We gaan nog steeds. En keer op keer wordt het onderliggend probleem beetje bij beetje aangepakt.

Osteopathie is voor ons geen kuur zoals antibiotica. 1 keer nemen voor 7 dagen en het probleem is weg. Neen, dat kan je ook niet verwachten van een lichaam.

Op zoek naar de onderliggende oorzaak…

Eerst zoek je wat de problemen zijn. Vanwaar die problemen komen en waarom ze net die symptomen naar boven brengen. En dan ga je de oorzaak aanpakken. Soms pak je eerst de symptomen aan, soms moet je eerst dieper gaan.

Na 1 keer zie je misschien geen groot verschil, en de 2e keer twijfel je nog steeds, maar als je blijft gaan en volhouden, is het verschil zo groot. De vooruitgang is zo immens. Dat zorgenkindje is plots geen zorgenkindje meer. Maar een stoer bazeke dat langzamerhand, samen met wat hulpmiddeltjes, sterker wordt.

Kwakzalverij

Ik weet dat veel mensen dit kwakzalverij vinden. Dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Geen grondige research over gebeurde. Maar wat mijn osteopaat kan, kon geen enkele dokter. Want “mijn osteopaat” zoekt verder, legt grotere verbanden. Zowel psychologisch als fysisch. De emoties, de boosheid, de jaloersheid van een kind, dat komt vaak door een orgaan of een systeem in het lichaam dat teveel werkt of verkeerd bezig is.

Ik kon niet geloven dat de jaloersheid die Simon had en de boosheid waarmee hij dagelijks kampte, te maken had met zijn orgaantjes. Maar we hebben gewerkt, gezwoegd en versterkt.

Een kinderarts zal ik altijd nodig hebben, een NKO arts ook (Simon heeft nog steeds buisjes nodig). Maar “mijn ostejopaat” hoort nu thuis in dat rijtje. Soms als eerste hulp, soms als laatste redmiddel (bij wijze van spreken).

Ik kan alleen maar hopen dat meer en meer mensen hun weg vinden naar deze geneeskunde en dat ze niet meer gezien wordt als alternatief.

En als je een slechte ervaring hebt met 1 osteopaat, dat je ze niet allemaal meteen afschrijft. Ben je niet tevreden over een bepaalde arts, dan ga je naar een andere. Wel idem hier... je hebt verschillen, je hebt andere aanpakken, andere methodes...

Je moet het soms meemaken om te geloven zeggen ze. Wel, ik geloof.

getuigenis geschreven door de mama van Simon. E.S.

#odeaanmijnosteopaat