06 April, 2021

Osteopathie bij (top)sporters

Bij de start van een nieuw (sport)seizoen willen wij in deze blog een specifieke doelgroep aan bod laten komen: (top)sporters! Bij deze maken wij ook nog eens van de gelegenheid gebruik om de prachtige prestaties van 2 personen die osteopaat Jo Parmentier begeleidt te feliciteren: Mattis Dragonetti won de B-finale kajak juniores 15/16 Olympic Hopes in Bratislava! En Carline Deseyn: Belgische & Vlaamse marathonkampioene in haar leeftijdscategorie!

Wie het woord topsport hoort denkt automatisch aan topprestaties...maar vooraleer men het woord top aan het woord prestatie kan toevoegen is soms al een lange weg afgelegd. Meestal vinden (top)sporters de weg naar een osteopaat door een klacht of een blessure waar ze mee te maken krijgen maar vaak ook omwille van een terugkerende blessure of klacht die blijft aanslepen.
In onze Ostejopathie-groepspraktijk wordt heel veel aandacht besteed aan het opzoeken van 'de onderliggende oorzaak' bij een klacht of blessure d.m.v. een kwalitatief en uitgebreid onderzoek binnen een 'oorzaak-gevolg' keten.

Verder leggen we naast de bovengenoemde redenen ook de nadruk op het vermijden van klachten en blessures door ze preventief te behandelen. Hierdoor komen heel wat sporters op regelmatige basis, afhankelijk van hun sport en belastingsgraad, op onderhoudsbehandeling.

We spreken over 'een lichaam in balans' als volgende aspecten in harmonie zijn wat bij (top)sporters van het grootste belang is wanneer ze maximaal willen presteren of hun prestatie nog meer willen optimaliseren.

* Fysische aspect: hieronder verstaan we alles wat fysisch waarneembaar is: gewrichten, botten, spieren, zenuwstelsel, bloedcirculatie, organen,... Je fysieke lichaam heeft je continue signalen ( symptomen) hoe het met je gaat.

* Biochemisch aspect: de fysiologische systemen en het metabolisme moeten uitmuntend functioneren en geoptimaliseerd worden om een topprestatie te leveren!

* Mentaal - emotionele aspect:
hoe ga ik als (top)sporter om met stress? Hoe ga ik om met een nederlaag? Hoe gaat mijn lichaam om met emoties tijdens en na een wedstrijd en welk een invloed heeft dat op mijn lichaam? Hoe recupereer ik mentaal en emotioneel? Van topsporters wordt verwacht dat ze stressbestendig zijn en emotioneel in balans om topprestaties te leveren.

* Energetisch aspect: dit gaat over intentie, de energie waarin men zich begeeft. Wat is mijn intentie? Een heel belangrijk aspect voor een langdurige 'carrière'. Energy flows where intentions goes ...

Hebt u vragen hieromtrent of bent u op zoek naar begeleiding. Contacteer ons gerust op het nummer: 056/ 72 38 94 of stuur ons een mail: info@ostejopathie.be.

Het Ostejopathie team